Οι δύο λέξεις που εμποδίζουν τη θετική επικοινωνία
- Georgios Pitsolis
- 8 Απρ
- διαβάστηκε 3 λεπτά
Έγινε ενημέρωση: 6 Μαΐ
Η γλώσσα που χρησιμοποιούμε παίζει καθοριστικό ρόλο όχι μόνο στην επικοινωνία αλλά και στην επιτυχία των οργανισμών μας. Η επιλογή συγκεκριμένων λέξεων μπορεί να επηρεάσει τόσο το κλίμα μιας ομάδας όσο και την αποδοτικότητά της. Σε αυτό το άρθρο, θα αναλύσουμε γιατί οι λέξεις "γιατί" και "αλλά" συχνά προκαλούν αρνητικές αντιδράσεις και θα παρουσιάσουμε μία έγκυρη μελέτη που καταδεικνύει τον αντίκτυπό τους.

Η επικοινωνία αποτελεί το θεμέλιο της ομαδικής συνεργασίας και της ηγεσίας. Σε αυτό το άρθρο θα εστιάσουμε στις δύο λέξεις που μπορούν να δημιουργήσουν εμπόδια στην αποτελεσματική επικοινωνία, οδηγώντας σε αμυντική στάση, αυξημένο άγχος και περιορισμένη συνεργασία.
Η γλώσσα...κόκκαλα τσακίζει, λέει ο λαός
Η γλώσσα δεν είναι απλώς ένα εργαλείο επικοινωνίας, αλλά ένα μέσο που μεταφέρει συναισθήματα, αξίες και πολιτιστικές πεποιθήσεις. Σε έναν χώρο όπου κάθε λέξη έχει το δυναμικό να εμπνεύσει ή να αποθαρρύνει, η χρήση μικρών λέξεων που φαντάζουν "άκακες" μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση της αμυντικότητας του συνομιλητή ή ακόμη και σε αυξημένα επίπεδα άγχους και δημιουργίας ενός αποθαρρυντικού κλίματος.
Οι λέξεις "Γιατί" και "Αλλά"
Όταν κάνουμε την ερώτηση με το "γιατί", οι συνομιλητές μπορεί να αισθανθούν ότι τίθεται στόχος να δικαιολογήσουν ή να υπερασπιστούν τις πράξεις τους. Αφήνει ένα αίσθημα κριτικής και η απάντηση σε ερωτήσεις που τίθενται με "γιατί" συχνά οδηγεί σε αίσθηση άγχους και σε φόβο αντί για ανοιχτή συζήτηση. Για να αποφύγουμε αυτές τις αρνητικές συνέπειες, προτείνεται η χρήση του "Τι" ή "Πώς" Έτσι, αντί να ρωτάμε «Γιατί έγινε αυτό;», μπορούμε να διατυπώσουμε «Τι μπορούμε να μάθουμε από αυτή την εμπειρία;» ή «Πώς μπορούμε να το βελτιώσουμε;». Αυτές οι ερωτήσεις οδηγούν σε έναν ανοιχτό διάλογο.
Η λέξη "αλλά" συχνά λειτουργεί σαν μια δήλωση αντίθεσης που πολλές φορές ακυρώνει ότι έχει προηγηθεί πριν. Για παράδειγμα, όταν συνοδεύει ένα θετικό σχόλιο, μετατρέπει την ενίσχυση σε κριτική, μειώνοντας έτσι τη σημασία και την επίδραση του αρχικού θετικού μηνύματος. (ο Γιώργος είναι καλό παιδί, Αλλά δεν μπορείς να συνεννοηθείς, Συμφωνώ, Αλλά). Με απλά λόγια, η λέξη "αλλά" μπορεί να αφήσει τον ακροατή με την αίσθηση ότι κάτι δεν πήγε όπως έπρεπε, άσχετα με το τι ειχε προηγηθεί πριν.
Για να το αποφύγουμε, προτείνεται η χρήση "και". Αντί για «Η δουλειά σου ήταν καλή, αλλά…», μπορούμε να πούμε «Η δουλειά σου ήταν καλή και μπορούμε να τη βελτιώσουμε προσθέτοντας…». Με αυτόν τον τρόπο ενισχύουμε το θετικό μήνυμα ενώ παράλληλα κάνουμε προτάσεις για βελτίωση.
Ο Αρνητικός Αντίκτυπος των Λέξεων "Γιατί" και "Αλλά"
Μία έρευνα που έχει αναφερθεί στο Harvard Business Review (HBR) έδειξε ότι όταν οι διευθυντές χρησιμοποίησαν τη λέξη "γιατί" κατά την παροχή ανατροφοδότησης, τα μέλη της ομάδας ανέφεραν αυξημένα επίπεδα άγχους και ανάγκη υπεράσπισης.
Η χρήση του "αλλά" σε συνδυασμό με θετικά σχόλια είχε ως αποτέλεσμα την την κάλυψη της θετικής ανατροφοδότησης, καθιστώντας τη συνολική κριτική λιγότερο δέκτη από τους εργαζομένους.
Από την άλλη, οι ομάδες που υιοθέτησαν εναλλακτικές διατυπώσεις, αντικαθιστώντας τα "γιατί" και "αλλά" με πιο εποικοδομητικές ερωτήσεις και διατυπώσεις, έδειξαν βελτιωμένες επιδόσεις, αυξημένη ομαδική συνοχή και δημιουργικότητα.
Αυτά τα αποτελέσματα υπογραμμίζουν πόσο ουσιώδη είναι οι λεπτομέρειες στη γλωσσική προσέγγιση και πόσο επηρεάζει η επιλογή των λέξεων όχι μόνο την ψυχολογία αλλά και τα συνολικά επιχειρηματικά αποτελέσματα.
Εφαρμογή Θετικής Επικοινωνίας
Η μετάβαση από έναν τρόπο επικοινωνίας σε έναν που ενισχύει τη θετικότητα και την ανάπτυξη δεν είναι εύκολη, όμως μπορούμε να τη δουλέψουμε. Βάζοντας το θετικό στοιχείο τόσο στη συμπεριφορά όσο και στην επικοινωνία μας, μπορεί να αλλάξει η ψυχολογία και απόδοσή μας. Πώς μπορείτε να εφαρμόσετε στην καθημερινότητά σας;
Για αρχή, παρατηρείστε το λεξιλόγιό σας κατά τη διάρκεια της ημέρας και προσπαθήστε να μετρήσετε κάθε φορά που χρησιμοποιείτε τις λέξεις "Γιατί" και "Αλλά".
Έπειτα κάντε το ίδιο στο γραπτό σας λόγο, σε email και social media
Ζητήστε ανατροφοδότηση από ανθρώπους που εμπιστεύεστε. Ρωτήστε πώς τους φαίνεται ο τρόπος που εκφράζεστε;
Σε συνέχεια του βήματος 1, μπείτε στη λογική να μετρήσετε τις φορές που αντικαθιστάτε τις λέξεις αυτές με το "Τι', "Πώς" και το "και".
Η γλώσσα που χρησιμοποιούμε καθορίζει το κλίμα και την αποδοτικότητα της ομάδας μας. Αποφεύγοντας τις λέξεις "γιατί" και "αλλά" και αντικαθιστώντας τες με πιο εποικοδομητικές διατυπώσεις όπως "τι", "πώς" και "και", μπορούμε να μειώσουμε το άγχος, να ενισχύσουμε τη δημιουργικότητα και να ενθαρρύνουμε έναν ανοιχτό διάλογο που οδηγεί σε καλύτερα επιχειρηματικά αποτελέσματα.
Είστε έτοιμοι να αναβαθμίσετε την επικοινωνία και την απόδοση της ομάδας σας; Επικοινωνήστε μαζί μας σήμερα για να μάθετε πώς οι στοχευμένες στρατηγικές θετικής επικοινωνίας ενισχύουν τον οργανισμού σας.
Commenti